Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2007 10:26 - Две рецепти с патладжан
Автор: doichin Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3802 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.09.2007 10:43


image
Не мога да не отбележа с радост, че от месец някъде София е зарината с планини от патладжани, лъскави, да се огледаш в тях направо! В отговор на тяхното изобилие успях да модифицирам две рецепти, които отговаряха на моментното състояние на хладилника и духа ми.

I. Постен вариант (и по трудоемък разбира се):

2кг Патладжани
1кг Кромид
4-5 домата
1-2 моркова
1-2 глави чесън
2 връзки магданоз
100гр сушени сливи без костилки (за предпочитане влажни)
100гр сушени кайсии (за предпочитане влажни)
зехтин (щедро)
сол или 2-3 кубчета зеленчуков бульон

1. Обелваме патладжаните и ги нарязваме на средно тънки филии по дължина, които осоляваме и оставяме вертикално да се отцедят.  Изхвърляме кафявата вода, измиваме и избираме по-красивите 2/3. Тях запържваме двустранно с малко зехтин.
2.  Задушаваме нарязания лук с доста зехтин, добавяме морковите, нарязаните на кубчета 1/3 от патладжаните и разполовените сухи плодове, накрая добавяме едро нарязаните скилидки чесън, накълцан магданоз и сол (или 2-3 кубчета зеленчуков бульон).
3. Нареждаме на пластове в тавичка - кромидена плънка, патладжани и обелени шайби сурови домати. Покриваме с фолио и печем в предварително загрята на 220 C фурна за 1 час.

Ястието може да се яде топло или студено. Студено е по-вкусно, но внимавайте с количеството, защото манджата е по-тежка отколкото езикът сам може да прецени. Може да се добавят листчета прясно нарязан пармезан.

II. Вариант с кайма - тук целта ми бе ястието, напук на конвенционалната логика, да е по-леко.

2 кг патладжани
400 гр кайма
300 гр кромид
2-3 домата
1-2 моркова
1/3 глава целина
1-2 глави чесън
зехтин (пестеливо)
сол или 2-3 кубчета телешки бульон
пресна зелена подправка (каквото има на пазара - босилек, джоджен, риган, мента или в краен случай магданоз)

1. Издълбаваме лодчици от половинки патладжани и ги потготвяме за 15-20 мин на пара.
2. Запържваме лука, добавяме морковите, целината и издълбаното от патладжана. Добавяме каймата. Добавяме обелените и нарязани на кубчета домати. Накрая - едро нарязаните скилидки чесън и сол (или 2-3 кубчета телешки бульон).
3. Нареждаме внимателно патладжанчетата в тавичка и ги покриваме обилно с плънката. Покриваме с фолио и печем в предварително загрята на 220 C фурна за 1 час.

Ястието може да се яде топло или студено. Топло е по-вкусно. Сервирайте с прясно нарязани зелени подправки и треви.
 



Тагове:   патладжан,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Една добавка:)
26.09.2007 11:19
Опитаи с патладжана да направиш руло. Тези плънки се слагат на патладжановите листа след като са препечени, увиват се на руло след това във фолио и се слагат да се запечет във фурна, след като се извадят докато са топли се поръсват с кашкавал, или кой каквото има, може и сирене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doichin
Категория: Лични дневници
Прочетен: 143317
Постинги: 62
Коментари: 35
Гласове: 184
Архив