Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2008 13:31 - Harmonia Mundi - 50th Anniversary Box Set (2007)
Автор: doichin Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1358 Коментари: 0 Гласове:
0



image



Ако трябва да избера най-вълнуващото издание за 2007 не бих се поколебал нито за минута - този сет  е пълен с очарование и чисто удоволствие. Посветен на 50 годишнина на един от малкото независим лейбъли за класическа музика Harmonia Mundi. 

Основаната през 1958 година от френският музикален журналист Бернар Кутаз (извинявам се на франкофоните, ако съм сбъркал в кирилизацията на името :) компания е почти изцяло фокусирана върху средновековна, ренесансова и барокова музика. Въпреки това в кутията има и приятни изненади от класическия, романтичния, модерния и дори съвременен периоди в развитието на концертната музика. Логиката на подбора, за разлика от повечето големи сетове далеч не е формална. Тук са събрани както екзотични, така и репертоарни  творби,  които сме свикнали да слушаме в безброй изпълнения. Може би най малкото общо кратно е високото техническо качество на записите, свежестта на интерпретациите, всяка от които просто се врязва на мястото в мозъка, което преди е заемало друго изпълнение с което сме свикнали и най-вече личността на движещата сила на лейбъла - г-н Кутаз.

Ще направя малко отклонение от конкретното издание по посока темата колекционерство. Преди около две години Светлин Русев беше отворил ателието си за посетители и беше наредил в него своята колекция от произведения на изкуството. В експозицията беше представено огромно разнообразие от артефакти, отново трудно сводими до друга логика освен неговата личност - личността на колекционера. Всеки от предметите - платно, икона, пластика, скица и т.н. беше сам по себе си красив и стойностен. Събрани на едно място обаче даваха доста странна картина за притежателя си. Пред зрителя се разкриваше едно мрачно, духовно сакато пространство, сякаш извряло от дълбините на сърце разменено за странен вид дисфункционално безсмъртие. 

Отдавна не се бях сещал за това угнетяващо с черната си мощ и липса на хумор пространство. Трудно обаче мога да се сетя за по-голям контраст, в който да представя тезата си. Тук пред нас се разкрива един съвсем друг колекционерски дух - богат на светлина, жизненост и ведра ирония. Едно общуване, което в продължение на часове и седмици зарежда с оптимизъм за красиви, интелектуални и достъпни пасища, където гладния ми търсещ дух може да препуска на воля.

Разбира се имам своите предпочитания, но без колебание препоръчвам всеки един от тези 30 диска. Аз за съжаление намерих редовното издание с 29, но предполагам че и 30ия, бонус диск, е вълнуващ. Винаги е хубаво да си на едно CD разстояние от пълното щастие. Така със сигурност и разочарованието ще е на едно CD разстояние. :)


Тагове:   SET,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doichin
Категория: Лични дневници
Прочетен: 143249
Постинги: 62
Коментари: 35
Гласове: 184
Архив